Wat is haptotherapie?

Denken en voelen in balans. Haptotherapie gaat over bewust in contact zijn met jezelf. Wat denk je èn wat voel je. Beiden zijn belangrijk om als persoon in balans te zijn en te blijven. Overheerst het denken dan helpt haptotherapie je weer te luisteren naar alle signalen die je lichaam geeft, over wat goed voelt en wat niet, en om daar naar te kunnen handelen.

Lees meer

Aanraken

Aanraken en aangeraakt worden is een manier van communiceren die heel direct is en waarbij het lichaam meestal duidelijk reageert. Binnen de haptotherapie wordt dan ook graag van dit communicatiemiddel gebruik gemaakt.

Als aanraken onveilig voelt. Als aanraken of aangeraakt worden vervelend voor je is geweest dan is de kans groot dat je het niet fijn vindt als iemand dichtbij komt. Je lichaam zal reageren met spanning, je zal weg willen of bevriezen. Ook kan je merken dat “je er even niet bent”. Zelfs als je weet dat de ander het goed met je voor heeft. In dat geval biedt haptotherapie een prachtige kans om te gaan ervaren dat je nu zelf controle hebt in de aanraking en op die manier je grens kan voelen èn bewaken. Zo kan je stap voor stap gaan ervaren dat het nu veilig is om iemand toe te laten. Je lichaam wordt weer van jou, de kapitein op je eigen schip….je kan op die manier op jezelf gaan vertrouwen.

Haptonomie is afgeleid van de Griekse woorden hapsis (tast) en nomos (leer).
In wetenschappelijke studies is aangetoond dat aangeraakt worden op een affectieve manier van levensbelang is bij babys en bijdraagt aan een gezonde emotionele ontwikkeling. Ook op latere leeftijd is het weldadig en zo mogelijk helend om aan den lijve te ervaren dat er oprechte aandacht is voor jou als persoon.

 

Wat kan haptotherapie doen?

Kunnen kiezen – minder klachten. Door echt te luisteren naar je gevoelens ontdek je ook wat werkelijk belangrijk voor je is. In plaats van te leven naar je eigen of andermans verwachtingen leer je ruimte te maken en te kiezen voor dat wat goed voor jou voelt. Dit brengt ontspanning en hierdoor zullen je klachten afnemen.

Haptotherapie is gebaseerd op de haptonomie, wat de leer van de tast (hapsis) is. Het gaat over al wat tastbaar oftewel voelbaar is.

Lees meer

Under construction

Ervaringen

Heb je een vraag?

Neem contact op